Reistips Amerika

Valuta

ValutaAmerikaans geld wordt geleverd in munten (1 ¢, 5 ¢, 10 ¢, 25 ¢ en, minder vaak, 50 ¢ en $ 1) en biljetten ($ 1, $ 5, $ 10, $ 20, $ 50, $ 100 en, minder vaak, $ 2). Twee tips: Houd 25 ¢ munten bij de hand voor parkeermeters, bussen en metro’s. Probeer, als het even kan, niet te betalen met biljetten groter dan 20 dollar, omdat winkeliers mogelijk niet in staat (of niet bereid) zijn om deze aan te nemen.
U kunt vreemde valuta wisselen bij de meeste grote banken, toeristische centra en agentschappen in de terminals van grote luchthavens. U kunt de beste wisselkoers krijgen met behulp van een geldautomaat (ATM). Ze zijn overal, hoewel sommige banken een vergoeding in rekening brengen van $ 1-2 per transactie.

Een andere manier om de beste wisselkoers te krijgen is om aankopen te doen met een creditcard. De belangrijkste creditcards worden geaccepteerd in de VS. Sterker nog,  bedrijven, zoals hotels, vereisen vaak een creditcard om een reservering te bevestigen. Houd ook altijd wat wisselgeld bij de hand voor gebruik in geval van nood.

Belastingen

De VS beschikt niet over een nationale omzetbelasting, te vergelijken met de toegevoegde waarde (BTW) of Goods and Services Tax (GST). In plaats daarvan stellen individuele Amerikaanse staten en gemeenten (provincies en steden) hun eigen tarieven voor belastingen.

Zo hangt de hoogte van de omzetbelasting af van waar je bent en wat je koopt. Omzetbelasting op voedsel, bijvoorbeeld, kan lager zijn dan belasting op koopwaar; belasting op gas is vaak hoger.

Houd in gedachten dat de omzetbelasting niet is opgenomen op prijskaartjes. Omdat omzetbelasting niet op nationaal niveau wordt geregeld, is het niet mogelijk om een restitutie te verkrijgen. Echter, veel staten brengen geen kosten in rekening. Informeer bij de winkel, vooral als je een grote aankoop wilt maken.

Gezondheid en medisch

Medische voorzieningen zijn te vinden in alle ziekenhuizen en in klinieken voor spoedeisende zorg. Ziekenhuis wachtkamers en spoedeisende zorg klinieken werken niet op afspraak, maar in niet-levensbedreigende situaties kan het nuttig zijn om vooruit te bellen. De gezondheidszorg is goed in de VS, maar het kan erg duur zijn. Voor noodsituaties dient een Traveler’s ziekteverzekering te worden aangeschaft om naar de VS te kunnen reizen. Voorgeschreven medicatie kan alleen worden meegebracht in de originele, geëtiketteerde container. Het landelijke alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is 911.

Sociale cultuur

ValutaDe amerikaanse cultuur is net zo divers als de geografie, en wat wordt beschouwd als goede manieren verschilt vaak van regio tot regio. Amerikanen zijn over het algemeen ontspannen mensen.
Kledij is over het algemeen informeel, zakelijke kleding is soms nodig in high-end restaurants en prive-clubs, maar minder vaak dan een aantal jaren geleden. Desalniettemin, als u deelneemt aan een speciale gebeurtenis, is het waarschijnlijk beter om overdressed dan te casual te zijn. Kleine cadeautjes worden op prijs gesteld als u een bezoek brengt bij iemand thuis.

Fooien

Een fooi geven is gebruikelijk voor professionals uit de service industrie: obers, barmannen, taxichauffeurs, kappers, hotel portiers en kamermeisjes, vestiaire bedienden, parkeerbedienden en de luchthaven ‘skycaps’. Tips zijn een belangrijk deel van hun inkomen. De hoogte van fooien is in de VS 15 procent van de totale rekening – 20 procent of meer voor een uitzonderlijke service. Tip vestiaire aanwezigen $ 1 per kledingstuk; parkeerhulpen $ 1-2 bij het inleveren van de auto en nog eens $ 1-2 als je vertrekt, hotel portiers en de luchthaven skycaps ten minste $ 1 per zak; en hotel kamermeisjes $ 3-5 per dag.

Roken

Roken is veel minder geaccepteerd dan het ooit was. Op veel plaatsen mag er slechts beperkt gerookt worden en in veel bedrijven is het helemaal verboden. Zelfs hele steden – waaronder Seattle en New York – zijn “rookvrij” in de meeste openbare ruimtes. Controleer of er geen borden met een rookverbod staan als je er één opsteekt. Het is beleefd om toestemming te vragen als je rookt in gezelschap van anderen.

Elke cultuur heeft een aantal eigenzinnige do’s en don’ts. Hier zijn er een paar van Amerika: Piep niet voor bij wachtrijen. Wees ervan bewust dat Amerikanen fanatici zijn met douchen en hygiëne. En praat niet te hard als je in het openbaar een gesprek voert met je mobiele telefoon. Maak alleen gebruik van je telefoon wanneer anderen niet zullen worden verstoord door je gesprek.

Handen schudden is de gebruikelijke vorm van begroeting, maar veel Amerikanen zijn heel casual en demonstratief: het is niet geheel ongebruikelijk om een knuffel en soms zelfs een vriendelijke kus op de wang te ontvangen van iemand die je nog maar net ontmoet.